Blogga som marknadsföring

Att ha en blogg kan vara ett kostnadseffektivt sätt för mindre företag att marknadsföra sig online. En blogg är enkel att integrera på hemsidan och är ett bra sätt att dela med sig av sin expertis till flera. Det här kan vara extra gynnsamt för konsulter och tjänsteföretag som erbjuder olika slags expertkunskap till privatpersoner eller andra företag. Till exempel kan en jurist skriva en blogg om vanliga juridiska frågor, en reklambyrå skriva om hur man marknadsför sig på bästa sätt och en nagelterapeut kan dela med sig av sina snyggaste kreationer.

För att en blogg ska bli intressant för läsarna gäller det att hålla den både uppdaterad och se till så att innehållet är välskrivet och korrekt. Innan du startar en blogg behöver du fundera igenom vilket syfte bloggen ska fylla och vad du ska skriva om. Fundera över hur mycket tid du kan lägga på skrivandet och hur ofta du kan uppdatera en blogg. Surfa runt och undersök vilka bloggar som redan finns inom samma ämne – finns det idéer du kan låna eller något nytt du kan bidra med?

Att skapa en blogg är enkelt, det finns flera olika plattformar att välja mellan. Mest professionellt är att koppla en blogg till en företagssida eller att låta bloggen vara företagssidan. Om företaget har en grafisk profil ska den användas också för bloggen. De flesta webbplattformar har idag ett integrerat bloggverktyg som gör att det är enkelt att komma igång. Skriv en tydlig beskrivning av vad bloggen kommer att handla om och vem det är som är avsändaren. Sedan är det bara att köra igång.

För att få ett jämt flöde av uppdateringar är det bra att redan från början göra en lista på ämnen du vill skriva om. Listan är bra att gå tillbaka till för att hitta inspiration när inspirationen tryter. Avsätt tid varje vecka för att arbeta med bloggen, se det som vilken marknadsföringsinsats som helst. Se också till att kommunicera med läsarna och svara på eventuella kommentarer. För att få ett så intressant flöde som möjligt är det bra att använda bilder när det är lämpligt. För generella ämnen där bilderna ska fungera som illustration finns flera bildbanker som har gratis bilder. Bäst är naturligtvis att fotografera själv om du har tillgång till kamera eller en bra smartphone.